Friday, November 25, 2011

Petua Untuk Para Lelaki di Luar Sana, Juga Perempuan

Assalamualaikum w.r.b.t...

Tiap-tiap hari duk post pasal diri sendiri je, harini nana rasa nak kongsi dengan kawan-kawan semua tips atau petua yang sangat berguna untuk kebanyakan lelaki tak adil kan kalo cakap lelaki je dan juga perempuan di luar sana, iaitu Tips Berhenti Merokok. Memanglah sekarang ni dah ada dijual ubat untuk berhenti merokok, tapi apa salahnya kita menggunakan cara semula jadi ni :)

Petua ni nana jumpa di salah satu website yang banyak terkandung petua-petua lain yang kalian boleh manfaatkan, jom singgah sini.  Banyak petua yang dikongsikan di dalam website Petua.org ni daripada petua kecantikan, kesihatan, rumah tangga dan macam-macam lagi.

So, kalian semua boleh cuba tips yang nana kongsikan kat bawah ni. Mana tau berkesan! :) InsyaAllah...Tips Berhenti Merokok
1. Melengah-lengah
Lengahkan tindak balas ke atas keinginan merokok seperti melambat-lambatkan mencari rokok. Sekiranya rokok ada di tangan, jangan dinyalakan terus, tunggu sekurang-kurangnya 5 minit. Keinginan untuk merokok ini kesudahannya akan hilang juga. Katakan pada diri anda “nanti” setiap kali anda ingin merokok.
2. Menarik Nafas Panjang
Tarik nafas anda dengan panjang sekurang-kurangnya tiga kali dengan perlahan-lahan.

3. Minum Air Dengan Banyak

Minumlah air banyak-banyak. Sebaik-baiknya air galian atau air masak suam. Jangan minum air berkafein seperti kopi atau teh, kerana minuman ini biasanya akan membuatkan anda ingin merokok selepas meminumnya.
4. Membuat Sesuatu
Buatlah sesuatu yang boleh mengalihkan fikiran anda daripada rokok. Contohnya bersiar-siar makan angin, telefon kawan, membaca buku, bermain muzik, membuat silang kata, berkebun dan sebagainya.
5. Menguyah Sesuatu
Mengunyah sesuatu seperti gula-gula getah,lobak merah,buah epal dan sebagainya. Elakkan sesuatu yang manis seperti gula-gula biasa.
6. Mandi atau Basuh Tangan
Sekiranya berada di rumah, mandilah seberapa kerap atau basuh tangan setiap kali terasa hendak merokok.
7. Melakukan Senaman Regangan
Lakukan senaman regangan setiap kali anda merasa mengantuk kerana tidak merokok.
8. Memohon Doa
Mohonlah doa kepada Tuhan agar azam dan usaha anda untuk berhenti merokok itu berjaya.

 
Copyright © Sakura Shawl |Design by Whitey Mommy