Sunday, November 6, 2011

Mengapa Cincin Perkahwinan Disarungkan Di Jari Manis

Mengapa cincin perkahwinan perlu disarungkan di jari manis? Apakah rasionalnya? Kenapa perlu pada jari manis, tidak di jari kelinking atau telunjuk? Sekadar hiburan jawapan santai, jom cuba permainan di bawah :)


Satukan kedua tangan anda dan tekuk jari tengah ke bahagian dalam kemudian 4 jari lainnya pertemukan ujungnya (seperti gambar di atas)

Permainan dimulakan. 5 pasang jari tetap hanya sepasang yang tidak boleh dipisahkan....


1. Cuba buka ibu jari anda, ibu jari boleh dibuka kerana ibu jari mewakili orang tua. Manusia mengalami sakit dan kematian, oleh kerana demikian orang tua kita juga akan meninggalkan kita suatu hari nanti. 


2. Tutup kembali ibu jari anda dan buka jari telunjuk anda, jari telunjuk mewakili saudara kita (abang, kakak  dan adik). Mereka memiliki keluarga sendiri dan mereka juga akan meninggalkan kita suatu hari nanti.


3. Sekarang tutup jari telunjuk anda dan buka jari kelinking anda, jari kelinking mewakili anak- anak. Cepat atau lambat anak- anak juga akan meninggalkan kita kerana mereka harus berkeluarga sendiri. 


4. Selanjutnya, tutup jari kelinking anda, bukalah jari manis dimana anda menyarungkan cincin perkahwinan. Anda akan berasa hairan kerana jari manis tersebut tidak boleh dibuka. Kerana jari manis mewakili suami dan isteri, selama hidup anda dan pasangan anda akan terus melekat antara satu sama lain, sehidup semati.


**kalau tak faham sila ulangi dari langkah pertama.

~~Psst: Jom Like kt page ni Sakurashawl.Com! Ce Like!

 
Copyright © Sakura Shawl |Design by Whitey Mommy